Apa Akan Terjadi pada Akaun Facebook Kita Selepas Kita Mati..??

assalamualaikum..
satu peringatan sebenarnya untuk muslimah-muslimah semua

mari kita renung-renungkan bersama
fikir-fikirkan bersama
jika satu hari nanti kita mati,
akaun facebook ini hanya kita yang tahu password
hanya kita yang boleh access..


dan

selepas kita mati..
apa yang jadi pada akaun fb kita?
mungkin ada yang akan ucapkan takziah
mungkin ada yang selalu menjenguk bagi mengubat rindu
tetapi..
sedarkah kita
gambar-gambar kita..
akan terus membuatkan kita terseksa di alam kubur?
gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna
macam mana nanti?
lelaki ajnabi terus-terusan tengok
dalam masa yang sama, tiada siapa yang boleh deletekan gambar kita..
walau sudah bertahun-tahun kita mati, gambar itu terus ada..
saham dosa terus meningkat..

macam mana?
pernah terfikir tak?
tudung singkat yang dipakai tu, akan selamatkan kita dalam kubur nanti?
legging dan jeans ketat, boleh selamatkan kita?
baju yang membalut aurat itu, bagaimana?

mungkin kini
kita masih merasa tak sabar nak berkongsi cerita dengan gambar-gambar yang cantik
tempat-tempat yang kita dah lawati di muka bumiNya

tapi di akhirnya nanti..
semua itu tidak akan membawa erti
semuanya hanya tinggal kenangan bagi yang masih hidup
di alam kubur, semua itu tidak sedikit pun boleh menyelamatkan kita

cuba kita renung-renungkan,
saham dosa yang terus meningkat walau setelah ketiadaan kita di muka bumi sehingga hari akhirat

tutupilah auratmu sebelum auratmu ditutupkan
peliharalah dirimu sebelum dirimu dikapankan~

jagalah maruah diri sebagai seorang muslimah
mati itu pasti
persiapkan diri untuk mati itu perlu

moga Allah redha dengan perkongsian ini
amin~


17 comments:

A M E ! said...

ame pule , ame kongsi kan all my password for blog , facebook and any other social network accounts with seorang kawan yang ame percaya .

one day , if something happen to me , ame pesan kat kawan tu , close all the accounts for me . :)

.: Mr Aril :. said...

ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...ske3...thumbs up!^_^

ika said...

ame : bgusla..wat preparation..ika pun bg kat mereka yg ika pcye je..

ika said...

ari l : suke gk.~~~

noorul said...

hurm...kte nk bg kt sp yea?hahaha

nelly said...

ngeri lak baca !

Liling said...

aha.ika.meh share password blog ika.HAHAHA

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

toi gak tu kan..

lom ag bg pssword pada sesape..

Nour Akmal said...

serius..mmg tak tpikir pn sblm ni..
thanks 4 this info..=)

ika said...

ikin : bg la kt cpe2..hehehe

ika said...

liling : adakah anda ley d percaya???

ika said...

nely : taw xpe...

ika said...

nuyui : heheh..bg kt d pcyei jew

ika said...

nour akma : info tbaek..:)

hyemynameisrasyid said...

nice one.,
moral.,jgn uploud gmbar byk sgt smpai gmbr2 xsepatutnya pon dok uploud jgk.,
sori to say.,but pmpuan lah terutamanya sbb aurat prempuan ni merangkul byk aspek.,., ^^

ika said...

setuju jer..:)

ika said...

perempuan bnyk menda kne jaga..:)